Starkt Alfons-intresse blir ett pedagogiskt verktyg

I klassen G3 på grundsärskolan, inriktning ämnesområden, börjar de  skoldagen med högläsning medan eleverna äter sin frukt. Alfons Åberg är det överlägset mest populära bokvalet, där favoriten specifikt är ”God natt, Alfons Åberg”.

Pedagogerna bestämde sig för att ta vara på intresset för Alfons genom att exempelvis träna på stödtecken till sagorna. En teknik har varit att stanna mitt i berättelsen och fråga eleverna hur man tecknar de viktigaste orden: -Hur tecknar vi törstig? Eleverna blir på detta sätt mer delaktiga i sagan. Eleverna brukar också få se en film där ”God natt Alfons Åberg” gestaltas med hjälp av stödtecken.

Det senaste inslaget i Alfons-projketet har varit att bygga en sagolåda. I sagolådan finns Alfonsdocka och olika föremål som är viktiga för sagan. Dessa används tillsammans med sagan. Tanken med projektet är att det ska bidra till ökad läslust, ökat intresse för sagor, och vidare utveckling av att kunna rollspela, leka och gestalta sin fantasi. Det första målet med sagolådan är att eleverna ska kunna återberätta eller gestalta sagorna själv.

Eleven Kitwanga brukar använda Alfonsdockan till sagan och förstärka uppläsningen med melodin till Alfonsfilmerna. Kitwanga läser även alla repliker som Alfons har i boken, medan han tecknar med rätt stödtecken.

Nyheter

Mycket snö!

Mer snö i Stockholmsområdet än på cirka 100 år.

Våra traditioner

Nyligen uppmärksammade vi FN-dagen och nu närmar sig Halloween. Läs mer om våra traditioner.

Pedagogisk cirkus

Cirkus Cirkör gästar Svedenskolan Bergshamra genom Skapande Skola

Eget driv och målbild

Under cirka två veckors tid nu på sommaren har två av våra elever på Svedenskolan Bergshamra haft ett morgoncafé för skolans personal. Läs mer...

Fritidshemmets dag

På skolgården fanns det ett stort utbud av aktiviteter att pröva! Läs mer...

Scenkonst, humor och skräck

En stor publik fyllde rummet med många skratt när teatergruppen ’Svedenteatern’ spelade upp sin nya uppsättning och några gamla godingar.

Nya perspektiv

Hur skapar man djup i en bild? Det vet många av våra elever!

Dags att rösta!

På söndag är det valdag för alla vuxna, men på Svedenskolan Bergshamra är det valdag redan idag.

Filmfestival

På Svedenskolan Bergshamra görs det mycket film och dessa får ofta premiär i vår egna filmfestival.

Greenscreen på sportlovet

Som en av fritidsaktiviteterna under sportlovet fick eleverna på Svedenskolan Bergshamra pröva på att göra film med greenscreen.

Svedenskolans OS-tema

Under januari och februari är det OS på Svedenskolan. Alla klasserna kommer lära sig mer om OS-historia och vad OS handlar om idag. Invigningen av temaarbetet OS på Svedenskolan är måndag 13 januari.

Skolavslutning

Höstterminen har gått mot sitt slut och skolavslutningen var i Bergshamra kyrka.

Pingisturnering

På den årliga pingisturneringen "Luciaduellen" representerades Utvecklingspedagogik av Häggviks Gymnasium och Svedenskolan. Från den sistnämnda skolan deltog sju tappra elever, en pingisveteran och resten nybörjare.

Advents drop-in

Varje år arrangerar Svedenskolan en stor julmarknad där eleverna säljer saker för välgörande ändamål.